”Schackpartisaner i Paris” Författare Henrik Tibblin

”Schackpartisaner i Paris” av Henrik Tibblin

Sextiotalets Paris och allt är möjligt. En flykting, en rysk jude, Ivan Zebastopol, möter vi när han just har skilts från sina föräldrar. Han är så ung och ensam, helt utelämnad i Paris. Inledningen skildrar den ryska invandringen av intellektuella efter den ryska revolutionen. Sedan övergår scenen i en sliten verklighet, i staden där allt är möjligt, detta årtioende. Allt händer så fort, men att anpassa sig och passa in, blir hans första utmaning. Det är sextiotal och filosofer, brottslingar, clocharder och litterära figurer kretsar kring Ivan, som tar sig namnet Jean Ziap,en vanlig parisare, från att ha varit en Zebastopol med anor. Vi lever i en förändringens tidevarv. Var finns gränserna till det tillåtna och till det acceptabla. Stora och små skeenden speglas i detta äventyr.
Välkomna på en resa i händelsernas centrum.

”Schackpartisaner i Paris”, 2011,

Författare Henrik Tibblin.

Förlag: Recito

Pris: 250:00 (F-pris)

Beställs direkt av förlaget till F-pris, via mail tibbblinpartner@gmail.com

Säljs i övrigt där böcker säljs

Bokrecension 2020-04-07

”Nåväl samtidigt så läste jag ut Henrik Tibblins roman ”Schackpartisaner” En roman om sextiotalets Paris. Fastän det är historiska besök från den exilryska aristokratiska värld som flydde undan kommunismens brytpunkt i kommande marxistleninistiska totalitära diktatur. Även under kalla kriget flydde de intellektuella judiska medborgare undan kommunistiska antisemitismen. Ivan Zebastopol med föräldrar från ryska kulturens kretsar tar sig namnet Jean Ziap. Ett Paris där jag tänker mig ett kafébord där Jean Paul Sartre, Simone de Beauvoir och övriga redaktionen för Les Temps med Modernes Raymond Aron, Maurice Merleau-Ponty och Jean Paulhan sitter. Några ungdomar sitter vid ett annat cafébord och läser Albert Camus ”Främlingen”. Nathalie Sarraute ses vandra tillsammans med Marguerite Duras, arm i arm. På en nattklubb sjunger Juliette Gréco och bland publiken sitter Jean Paul Belmondo. Françoise Hardy har erövrat franska pophimlen. Franska nya vågen blir det största inom filmen och François Truffaut dess fixstjärna . Alain Delon blir filmstjärnan nummer ett. Jacques Brel underhåller de franska intellektuella med sina sånger. Turisterna flockas i detta Paris.

Ja det är den världen Henrik Tibblin beskriver där den unge Ivan/Jean skall med dess intriger, äventyr och såsom världsmetropol där kalla krigets estetik råder i stadens kulisser. En roman med tidsprägel och sin egen skönhet i händelseförloppen.”

Micheles Kindh

Ange Namn, boktitel, antal, leveransadress.
Beställning av böcker från förlaget,  FÖRLAG TIBBLIN & PARTNER 

Mailadressen:
http://tibblinpartner@gmail.com
Leveranstid: tio dagar